وقتی کسی از ما می خواهد کاری انجام دهیم ، اولین غریزه ما تقریباً این است که بگوییم “بله” . این امر هم برای تجارت و هم برای زندگی شخصی ما صادق است ، حتی در شرایطی که ما را ناراحت می کند. اگر می خواهید در محیط کار پیش بروید و شیوه زندگی سالم تری را پرورش دهید ، یادگیری نحوه گفتن “نه” یک مهارت اساسی است.
مهارت نه گفتن
در بسیاری از موارد ، “نه” گفتن در مورد اولویت بندی مواردی است که واقعاً مهم است. اگر بتوانید این کار را انجام دهید و شجاعت گفتن “نه” را در شرایطی که شرایط چنین می خواهد داشته باشید ، به احتمال زیاد شما هم مولدتر و هم شادتر خواهید بود. در این مقاله ، ما در مورد دلیل این امر صحبت خواهیم کرد و نکاتی را برای کمک به شما در کاهش ملایمت هنگام گفتن “نه” بیان می کنیم.
داشتن زمان سخت برای گفتن “نه” نشانه این نیست که قاطع نیستید. این بدان معناست که شما باید با این ایده راحت تر باشید. برای انجام این کار ، به کلمه “نه” به عنوان ابزاری فکر کنید که می توانید از آن برای تعیین مرزها ، چه در زندگی خود و چه در نگاه دیگران به شما استفاده کنید
چرا باید “مهارت نه” گفتن را بیاموزید
غیرممکن است که بتوانید هر شخصی را راضی کنید یا به هر درخواستی که از شما می شود “بله” بگویید. ادبیات زیادی بحث می کند که چرا رد درخواست در شرایطی که شرایط اقتضا می کند ، ویژگی مشترک افراد موفق است . ما می توانیم دلیل این امر را به سه دلیل تقسیم کنیم:
این به شما امکان می دهد مرزها را مشخص کنید. اگر مردم فکر می کنند شما با هر چیزی موافقت می کنید ، برخی سعی می کنند از آن به نفع خود استفاده کنند.
می توانید از زمان خود بهتر استفاده کنید. رد درخواست ها به شما این امکان را می دهد که از زمان خود به نحوی که مناسب می دانید استفاده کنید ، بنابراین می توانید بر آنچه واقعاً برای اهداف خود مهم است تمرکز کنید.
می تواند به شما اعتماد به نفس بدهد. فقط گفتن “نه” می تواند به شما این احساس را بدهد که بر زندگی خود کنترل دارید و اعتماد به نفس شما را افزایش می دهد
اهمیت مهارت نه گفتن از این لحاظ است که افراد با یاد گرفتن این مهارت ، در حالی که رابطه خود را با دیگران حفظ کرده اند می توانند احساس قدرت نیز داشته باشند . نه گفتن به افراد کمک می کند که مرزهای سالم داشته باشند و دیگران نیز می توانند در مورد اینکه چه انتظاری می توانند از شما داشته باشند آگاه باشند
نه گفتن یکی از مهارت های مدیریت زمان است
هرگز فوراً بله نگویید
پس از آنکه به درخواست مخاطب خود گوش کردید، چند ثانیه مکث کنید و سپس چرخه “بله” را با گفتن عباراتی مانند “اجازه دهید فکر کنم حتما جواب میدم.” قطع کنید، چند دقیقه ای از دوست خود یا کسی که درخواست خود را با شما در میان گذاشته دور شوید و سپس موقعیت و گزینه های خود را بررسی کنید
هر چه بیشتر منتظر بمانید ، ممکن است فشار بیشتری برای تسلیم شدن و گفتن “بله” احساس کنید. این با استرسی که در پاسخ ندادن احساس می کنید ، همراه می شود ، بنابراین به طور بالقوه در نهایت کاری را انجام می دهید که نمی خواهید و احساس بدی برای راه اندازی دارید.
یک دلیل کوتاه بیاورید
یک توضیح ساده و کوتاه در مورد اینکه چرا نمیتوانید به درخواست طرف مقابل جواب مثبت بدهید، باعث متقاعد کردنش میشود. نیازی نیست که توضیح بیش از اندازه بدهید. دادن توضیحاتی در حد یک یا دو جمله در مورد مشغلههایتان کافی است. نیازی نیست که دروغ بگویید یا بهانههای الکی بیاورید. به مثالهایی که در زیر برای مهارت نه گفتن آمده است، توجه کنید.
من نمیتونم فردا باهات بیام مطب دندانپزشک، چون فردا شب سالگرد ازدواجمه.
متأسفانه من نمیتونم به تولدت بیام، چون صبحش امتحان پایان ترم دارم.
به طرف مقابل گزینههای جایگزین پیشنهاد بدهید
اگر واقعا از جواب منفیتان احساس گناه میکنید و آرزو میکنید ای کاش میشد کمکی بکنید، به طرف مقابل راه حلی جایگزین ارائه کنید. اگر فکر میکنید که میشود از راه دیگری به طرف مقابل کمک کرد، آن روش را مطرح کنید. روش موردنظر باید برای هر دوی شما مناسب باشد. نمونههای از این موارد عبارتند از:
میتونی واسه رفتن به دندونپزشک ماشینمو قرض بگیری، من فردا لازمش ندارم.
من نمیتونم به تولدت بیام ولی نظرت چیه آخر هفته که امتحانم تموم شد، شام بریم بیرون و در موردش حرف بزنیم.
با آرامش صحبت کنید
تلاش کنید تا صدایتان شبیه زمانی باشد که از پشت تلفن صحبت میکنید. باآرامش، محکم و واضح حرف بزنید. اگر در صدایتان احساسات، ناراحتی یا تردید باشد، طرف مقابل از این ضعفتان استفاده میکند و میکوشد تا شما را استثمار کند. اگر آرامش در صدایتان مشخص باشد، طرف مقابل میفهمد که شما فرد معقولی هستید و امکان دارد گاهی هم نه بگویید. اگر صدایتان را بالا نبرید یا صدایتان ناراحت به نظر نیاید، احتمال بیشتری دارد که طرف مقابل توضیحاتتان را بپذیر
شما برای نه گفتن اجازه لازم ندارید
به درخواست دیگران با آرامش گوش کنید و در مقابل درخواست آنها پاسخ ساده بدهید. اگر از قبل تصمیم گرفتهاید نه بگویید، محکم و رک باشید. از عباراتی مانند “متشکرم که نزد من آمدهاید، اما متاسفانه فعلا زمان مناسبی نیست” یا “متاسفم، اما نمیتوانم امروز به شما کمک کنم” استفاده نمایید. باید زبان بدن خود را قوی کنید و به یک عذرخواهی مختصر بسنده کنید، به یاد داشته باشید که شما برای نه گفتن اجازه لازم ندارید. در برابر هر درخواستی که از شما میشود، دو گزینه پیش روی شما قرار دارد، شما مختار هستید که آن درخواست را بپذیرید یا بدون آنکه ناراحت شوید، آن را رد کنید یا انجام آن را به زمان دیگری موکول کنید.
راه دیگری را پیشنهاد دهید
وقتی درخواستی از شما میشود که دوست دارید آن را انجام دهید، اما وقت کافی برای انجام دادن آن ندارید، بهتر است آن کار را به زمانی دیگر موکول کنید.
به عنوان مثال دوستان شما میخواهد که امروز ساعت 4 باهم به کافی شاپ بروید و قدمی بزنید، اما شما در این ساعت کار مهم تری دارید و نمیتوانید با او بروید. در چنین موقعیتی بهتر است به دوست خود بگویید: دوست عزیز، خیلی دوست داریم که با تو بیایم ولی امروز سرم شلوغ است و وقت ندارم که با شما بیرون بیایم. انشاءالله یک روز دیگر با هم هماهنگ میکنیم برویم.
به جنبه های مثبت توجه کنید
پشت چهره اصطلاحاً منفی نه گفتن، زیبایی وجود دارد که تقریباً هیچ کسی از آن خبر ندارد. زمانی که شما کاری را که دوست ندارید رد کنید خوشحالتر هستید یا زمانی که آن را انجام بدهید؟ پس مهارت نه گفتن نقطه مثبتی دارد که معمولاً به فراموشی سپرده میشود. اکثر افراد تنها روی منفی نه گفتن را دیدهاند و همین باعث شده است که فکر کنند، نه گفتن یک رفتار منفی است و برای این که بخواهند با کسی مؤدبانه رفتار کنند باید از گفتن آن دوری کنند. در صورتی که این باور اشتباه است، اتفاقاً نه گفتن به خواستههای نا به جای دیگران باعث میشود که شما احساس بهتری نسبت به خودتان داشته باشید.
عذر خواهی بیش از حد نکنید
اگر از اینکه نمیتوانید به درخواست دیگران جواب مثبت بدهید ناراحت شدید و احساس بدی پیدا کردید فقط بگویید “متاسفم”. عذر خواهی بیش از انداره ضعف شما را نشان میدهد و این تصور در دیگران ایجاد میشود که جواب مثبت ندادن شما، یعنی اینکه در حق آن ها ظلم و بدی انجام دادهاید یا کار شما اشتباه بوده است. دو یا سه بار معذرت خواهی بیشتر لازم نیست.
کتاب قدرتمند نه گفتن
بیاموزیم چگونه نه بگوییم
کتاب بیاموزیم چگونه نه بگوییم اثر مارتیزا منرسا نیز از جمله کتاب هایی است که در زمینه قدرت نه گفتن نگاشته شده است تا این فرهنگ را در وجود افرادی که ضعف دارند ایجاد کند. افرادی که در مقابل درخواست های مختلف آری میگویند؛ اما در ذهن، به خودشان میگویند: ((بگو “نه” تو نمیتوانی این کار را انجام بدی؛ این کار از توان تو خارجه، تو وقت انجام این کار را نداری، اما با این حال باز جواب اره و مثبت میدهند.))
این کتاب میتواند برای این افراد بسیار مناسب و تاثیر گذار باشد.
وقتی درمقابل درخواست غیرمنطقی دیگران مودبانه پاسخ نه دهید شما دارای یک مهارت قدرتمند در برقراری ارتباط با دیگران هستید. مهارت نه گفتن ریشه در ژنتیک ندارد و از نسلی به نسل دیگر انتقال داده نمیشود بلکه کاملا اکتسابی است و این مهارت از کودکی در انسان شکل میگیرد. البته والدینی که به درستی دارای مهارت ارتباطی نظیر نه گفتن هستند, این مهارت را به کودکانشان یاد میدهند.
مهارت نه گفتن یکی از مهارتهای ارتباطی است که کاملا یادگرفتنی است و مانند دیگر مهارتها برای کسب قدرت نه گفتن باید تمرین کرد و ما باید این مهارتها را از ایام کودکی یاد بگیریم که هر خواستهای پذیرفتنی نیست و این مهارت به مرور زمان قوی تر شده و به طور کامل رشد خواهد کرد نه گفتن به معنای مخالفت با دیگران نیست, و این حق طبیعی افراد است که برخی درخواستها را پذیرفته و برخی دیگر را رد کنند.