قطعا وقتی هدف تعیین می کنیم ,مقصود ما این است که به موفقیت برسیم.اما گاهی در قدم اول دچار چنین اشتباهات فاحشی می شویم که نه تنها ما را به موفقیت نمی رسانند بلکه روز به روزآرامش و خوشبختی را از ما دور می کنند.وقتی برای رسیدن به موفقیت و احساس خوشبختی هدف تعیین می کنیم باید اول مورد آزمایش قرار بگیرد.چرا که هدف های اشتباه مشابه سم کشنده ای عمل می کند که لحظه به لحظه ما را از مسیر اصلی زندگی دور می کند
آیا شما هم در هدفگذاری این کار را انجام می دهید؟
شاید شما هم مثل من این طور فکر می کردید که بازگو کردن اهداف و آرزوهایمان با دیگران باعث افزایش روحیه و انرژی ما شده و شانس رسیدن به آن هدف و آرزو را بیشتر می کند. و با توجه به این باور و طرز تفکر به صورت مستمر در مورد اهدافتان با دیگران گفتگو کرده و آنها را در کم و کیف آن هدف قرار داده اید.
باید به شما و خود این طور بگویم که ما اشتباه فکر می کردیم، طبق تحقیقات جدیدی که انجام شده است آزمایشات نشان می دهد افرادی که در مورد آرزو و اهدافشان به صورت مستمر با دیگران صحبت می کنند و آن را با آنها در میان می گذارند درصد رسیدن به اهدافشان بسیار پایین تر از بقیه افراد می باشد.
حتما بخوانید : چگونه هدف تعیین کنیم
اشتباه 1 : هدف را مطابق میل دیگران انتخاب می کنیم
یعنی ما اهدافی را برای خودمان درنظر می گیریم و تمام انرژی فکری و جسمی و مالی و ارتباطی خودرا پای هدفی می گذاریم که اگر ریشه یابی کنیم اصلا هدف ما نبوده.بلکه برای گرفتن تایید و یا دوست داشته شدن و یا کوبیدن شخص و یا گروهی از اشخاص خاصی بوده.
اگر دائم در این فکر باشید که دیگران درباره شما چطور فکر میکنند، هرگز نمیتوانید در زندگی به آنچه میخواهید برسید. شاید لازم باشد، برای رسیدن به اهداف خود، همرنگ جماعت نباشید و کارهایی را انجام دهید که ازنظر بقیه چندان عادی نیستند. شاید لازم باشد که، برای رسیدن به رؤیاهایتان، غرور و اعتبار خود را نادیده بگیرید. اهمیتدادن به نظر دیگران در چنین مواردی قطعا سد راه رسیدن به رؤیاهایتان خواهد بود
به عنوان مثال
ما شدیدا به دنبال تناسب اندام و یا زیبایی ظاهری هستیم و به عنوان یک هدف برای آن تلاش می کنیم .
نه به این خاطر که به دنبال سلامت و یا انرژی بیشتری باشیم بلکه به این خاطر که از دیدگاه دیگران فرد زیبا و دلربایی به نظر برسیم.
یعنی وقتی ریشه یابی کنیم میبینیم که کل درون مایه این هدف تایید گرفتن از دیگران بوده است.و این ریشه ای هست که خودتان باید آن را پیدا کنید.کس دیگری جز خود شما نمی تواند این مهم را بیابد.
اشتباه 2 : با جملات منفی هدف را پیش می بریم
نوع تفکر شما دربارهی اهداف، میتواند روی چگونگی احساستان و اینکه به آنها میرسید یا نه، تأثیر بگذارد.
برای مثال، افراد بسیاری هدف «کاهش وزن» را دارند. اما این هدف بار معنایی منفی دارد؛ روی چیزی تمرکز میکند که شما نمیخواهید، یعنی وزنتان. شیوهی مثبت برای بازسازی این هدف این است که بگویید «سالم شدن».
اهداف منفی از نظر عاطفی جذاب نیستند و این باعث میشود تمرکز روی آنها دشوار شود. اهداف منفی را طوری بازسازی کنید که مثبت به نظر برسند. تفاوتی که این روش ایجاد میکند، شما را شگفتزده خواهد کرد!
3- تمرکز روی حیطههای خیلی اندک
تصور کنید همین حالا فهرستی از اهداف سال آینده تهیه کردهاید. قرار است کاری کنید که ۱۵ درصد افزایش حقوق داشته باشید، درخواست ترفیع شغلی دهید و هر ماه هم یک کتاب دربارهی مدیریت بخوانید.
اگرچه این فهرستی بلندپروازانه و در عین حال دستیافتنی است، اما در این میان مشکل بالقوهای هم وجود دارد؛ و آن اینکه این اهداف تنها روی مسیر شغلی تمرکز دارند. در حقیقت سایر بخشهای زندگی را به طور کامل فراموش کردهاید.
افراد بسیاری هستند که موقع هدف گذاری، تنها روی کار تمرکز میکنند اما باید بهخاطر داشته باشید که نباید از فعالیتهای مورد علاقهی خود چشمپوشی کنید. اهدافی همچون نوشتن کتاب، دنبال کردن یک ورزش به صورت حرفهای یا کار روی باغچهی خانگی هم میتوانند به طرز باورنکردنی برای شادی و نشاطتان مهم باشند.
پس وقتی اهدافتان را تعیین میکنید، مطمئن شوید که توازن درستی بین حیطههای مختلفِ زندگیتان برقرار کردهاید. به خاطر داشته باشید که این «توازن» برای هر کسی متفاوت است.سعی کنید بفهمید کدام حیطههای زندگیتان نیاز به تمرکز بیشتریی دارند.
حتما بخوانید : چرا به هدفم نمیرسم
اشتباه 4 : تعیین اهداف بیش از اندازه
وقتی شروع به هدف گذاری میکنید، ممکن است چیزهای زیادی را ببینید که میخواهید به دست آورید. پس شروع به تعیین هدف در تمامی حیطهها میکنید.
مشکل اینجاست که شما زمان و انرژی ثابتی دارید. اگر سعی کنید در آنِ واحد روی اهداف بسیار متفاوتی تمرکز داشته باشید، قادر نخواهید بود تا توجه لازم را به هر یک از اهداف خود معطوف کنید.
به جای این کار، در هنگام تعیین اهداف از قانون «کیفیت، نه کمیت» استفاده کنید. روی اهمیت نسبی هر چیزی که میخواهید طی شش تا دوازده ماه آينده به آن دستیابید کار کنید و برای تمرکز بر آنها، بیش از سه هدف انتخاب نکنید.
به خاطر داشته باشید که موفقیت حرکت شما به سوی هر هدف، به تمرکزی وابسته است که در آنِ واحد روی چند چیز معطوف داشتهاید. اگر تعداد اهدافی را که روی آن کار میکنید، محدود نمایید، زمان و انرژی مورد نیاز خود را برای انجام درست کارها، بهدست خواهید آورد.
اشتباه 5 : دست پایین گرفتن زمان تکمیل هدف
چند بار پیش آمده است که وظیفه یا پروژهتان بیشتر از آنچه فکر میکردید زمان گرفته باشد؟ احتمالا بیشتر از آنچه بتوانید بشمارید! شاید هم همین حرف را برای اهدافی که در گذشته برای خودتان تعیین کرده بودید بگویید.
اگر زمان تکمیل هدف را به درستی تخمین نزنید، ممکن است هنگامی که دستیابی به اهداف بیش از زمان مورد نظرتان طول بکشد، شدیدا دلسرد شوید و در نهایت شکست را بپذیرید.
بنابراین وقتی اهدافتان را طرحریزی میکنید، از برنامه عملیاتی و مراحل برنامه ریزی موفق استفاده کنید. همیشه جایی در جدول زمانیتان برای تأخیرها و موانع در نظر بگیرید. اگر زمان بیشتری را در تخمینتان در نظر بگیرید، فشار کمتری برای عجله در کار و اتمام آن تا زمانی مشخص، احساس خواهید کرد.